lördag 20 september 2008

Lördagen den 20 sept: Det tredje chakrat - Eld!


Här kommer lite kunskap och repetition för er som kanske utför yoga eller har gjort. Som jag skrev tidigare dedikerar jag det tredje chakrat till Snövit, vilket passar bra tycker jag. Det tredje chakrat - Manipura - är vårt center för självkänsla och kraft.


I naveln möts kroppens alla 72 000 meridianer, det är alltså en enorm energikälla som har sitt säte här. Genom att använda den kan vi avlasta resten av kroppen vid annars fysikt ansträngande situationer.


Har du balans med det tredje chakrat känner du en personlig kraft. Du har en positiv självkänsla och ditt omdöme är gott. Du använder all energi målmedvetet för att nå dina mål - handlingskraft!


Om du inte har balans känner du ilska, girighet, skam. Du känner dig orkeslös, är blind för dina egna känslor och önskemål. Du kan också ha problem med levern, gallan eller bukspottskörteln. Din kropp har svårt att hantera matsmältningen.


Det kan också hända att du missanvänder din energi och börjar utöva makt över andra istället för att åstadkomma använda energin för dina egna mål. Du blir rädd för kritik och att bli för att bli "dumpad". Tyvärr händer det att de som har obalans i tredje chackrat söker annan stimulans i t ex mat, droger o s v.


Så här kan du känna av och bli medveten om ditt tredje chakra


  • Kan du känna och använda din egen kraft? '

  • Har du ett sunt självförtroende?

  • Behöver du uppskattning från andra?

  • Är du rädd för ansvar- eller känner du ansvar för allt?

  • Önskar du ständigt att ditt liv vore annorlunda?

  • Inspirerar du andra att se det bästa i sig själva?

Om du utöver yoga eller om du bara vill vara mån om ditt tredje chakra så träna bukmuskulaturen, d v s magen.


För dig som vill fördjupa dig i kunskapen om chakran och yoga rekommenderar jag att läsa tidskriften Bindu. Du hittar många av de intressanta artiklarna här:

De riktigt traditionella yogaiterna skulle säkert rekommendera en annan musik att utföra din yoga till. Jag rekommenderar den här från den deep, deep amerikanska rockkulturen: http://www.youtube.com/watch?v=wo1npZWR5qk


Varm kram till dig Snövit och alla andra som följer mina inlägg om de sju chakran.

0 kommentarer: